SKAPA NYA VANOR

Efter sommaren är det vanligt att vi kommer tillbaka med ny energi och tänker att vi nu ska göra något annorlunda, skapa en ny vana. Vanor är alla de beslut vi fattar om och om igen, så många gånger att beteendet automatiserats. Att skapa nya vanor är inte alltid så lätt och vi faller lätt tillbaka i gamla hjulspår om vi inte är uppmärksamma. Några saker att tänka på för att öka chanserna att lyckas tar vi upp här nedan.

Steg 1 – MOTIVATION
Vill vi inte PÅ RIKTIGT så kommer vi vara mästare på att hitta ursäkter på varför det inte passar att börja med det nya just nu eller varför vi inte lyckas. Vi kan vara väldigt kreativa om viljan inte riktigt finns där. När du verkligen känner dig motiverad, så se till att fånga tillfället och skapa en plan för hur du ska lyckas. Att skriva ner din plan ökar chanserna för att du ska lyckas. Fundera över var du befinner dig nu (nuläge) och var du vill nå (önskat läge). Om ditt önskade läge är långt ifrån ditt nuläge så kommer det krävas extra mycket av dig. Vi är av naturen inte lika bra på att tänka långsiktigt som kortsiktigt, så om ditt mål är långsiktigt är det bra att dela upp det i flera kortsiktiga mål som leder till det långsiktiga, tänk “mellanmål”.

Steg 2 – HUR MÄTER DU?
Fundera över hur du kan mäta när du uppnått ditt/dina (mellan-) mål. Vår hjärna älskar belöningar och ju fler desto bättre! Att tänka “jag vill äta mer hälsosamt” är svårare att mäta än t.ex. “5 dagar i veckan under hösten så kommer jag äta enligt tallriksmodellen”, här kan du belöna dig själv varje vecka eller ännu bättre varje dag med något mindre och något större när veckan är i hamn. Eller “jag vill bli vältränad” är svårare än t.ex. “Varje vecka ska jag gå två 30-min promenader, köra styrkeövningar i 30 min och springa 3 km” (Obs! Bara ett exempel på hur du kan göra det mätbart). Det viktigaste är att du utgår från dig själv!

Steg 3 – SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR
Hur ser dina förutsättningar ut? Var  finns potentiella fallgropar? Vad kan du göra för att öka chanserna att lyckas? Kan du förbereda dagen innan för att göra det lättare att genomföra din nya vana? Kan du göra det nya tillsammans med någon annan? Forskning visar att chanserna att lyckas med en ny vana ökar när man har gemensamma mål tillsammans med andra (jmf t.ex. AA och viktväktarna) och därför kan det vara bra att hitta någon du kan göra det tillsammans med eller som finns som stöd och peppar dig i din nya vana. Tillsammans är vi starka!

Att kontinuerligt påminna sig om det nya är viktigt! Vi måste komma ihåg att det kortsiktiga tänket annars lätt tar över och därför är saker som reminders i telefonen, lappar på kylen/datorn el liknande bra att använda sig av. Viktigt är också att inte tänka “allt eller inget”, dvs. om du inte lyckas en dag/period, så betyder det inte att du ska strunta i allt, något är alltid bättre än inget!

Stort LYCKA TILL!!!

Ps. Dessa enkla steg fungerar givetvis även när företag och organisationer ska skapa nya vanor. 

KONTAKTA OSS

Ingen fråga är för stor, ingen undran för liten.
Hör av er så ser vi till att det blir bra!

info@riabacke.se
+46 70 736 54 80