DE BESLUT DU TAR IDAG FORMAR DIN FRAMTID
Två ledare får samma information om en ny marknadsmöjlighet. Den ena ser en stor risk, den andra en enorm potential. Vad får de att se så olika på situationen? Svaret ligger ofta i en kombination av erfarenhet, kunskap och – viktigast av allt – deras förmåga att hantera osäkerhet och risk.
I mina uppdrag ser jag hur ledare idag allt oftare ställs inför komplexa beslut. Trots att vi idag har mer information än någonsin upplever många att det paradoxalt nog har blivit svårare att avgöra vad som är rätt beslut. Samtidigt ökar trycket att fatta snabbare beslut.
Så hur kan du fatta bättre och snabbare beslut – utan att kompromissa med kvaliteten? Svaret ligger i medvetenhet. Eftersom de flesta beslut tas undermedvetet behöver du förstå hur du fungerar, vad som påverkar dig och vilka fallgropar du bör undvika.
Tre vanliga fallgropar i beslutsfattande – och hur du undviker dem:
1. Att göra som du alltid har gjortDet känns tryggt att följa invanda mönster, men i en snabbt föränderlig värld är det en riskfylld strategi. Det som fungerade igår kanske inte fungerar imorgon.
✔ Fråga dig själv varför. Gör vi detta för att det verkligen är bästa lösningen, eller bara för att det är så vi alltid gjort? Att ifrågasätta rutiner ökar medvetenheten och minskar vanans makt.
När jag arbetar med ledare är en av de första frågorna jag ställer: “Vad är det som gör att ni väljer den här vägen?” Svaret avslöjar ofta om beslutet är välgrundat – eller om det bara är en bekväm fortsättning på gamla mönster.
2. Att vänta – för länge
Jag ser ofta hur organisationer fastnar i “analysis paralysis”. Beslut skjuts upp för att fler rapporter ska läsas, fler möten hållas och fler scenarier analyseras. Problemet? Beslutet blir ofta inte bättre – bara senare. Och kom ihåg att ett icke-beslut är ett beslut i sig!
✔ Definiera beslutskriterier i förväg. Vad är viktigast – t.ex. kvalitet, snabbhet, hållbarhet, vinst osv?
✔ Använd Colin Powells 40-70-regel: När du har 40–70 % av informationen du behöver – fatta beslut. Väntar du längre, riskerar du att bli för långsam.
✔ Tänk på beslutets natur. Är det irreversibelt? Om inte, fatta beslut och var beredd att justera vid behov.
Många beslut går att omvärdera, men jag ser ofta att ledare har svårt att backa när ett beslut väl är taget. En av de viktigaste färdigheterna i modernt beslutsfattande är att kunna justera sin kurs utan prestige.
3. Bias och känslor – när din hjärna lurar dig
Vi tror gärna att vi fattar rationella beslut, men forskning visar att vi i själva verket påverkas enormt av biases – systematiska feltänk som gör att vi tolkar information på ett skevt sätt. Exempel på några vanliga är:
- Förankringsbias – vi utgår ofta från den första information vi får, oavsett om den är relevant eller inte.
- Bekräftelsebias – vi söker omedvetet efter information som bekräftar det vi redan tror på.
- Förlustaversion – vi ogillar förluster mer än vi gillar vinster, vilket gör att vi ibland håller fast vid något vi borde ha släppt.✔ Lär dig känna igen dina bias. Ju mer medveten du är om dem, desto lättare blir det att minska deras påverkan.
✔ Använd H.A.L.T-regeln: Undvik att fatta viktiga beslut när du är Hungry, Angry, Lonely eller Tired. Lägg även till stress på listan – det är ett av de sämsta tillstånden för rationellt beslutsfattande.
Ett av mina viktigaste råd till ledare är att skapa rätt förutsättningar för bra beslutsfattande, både för sig själva och sina team.
Varför diskuterar vi fruktkorgar istället för strategier?
Jag fick nyligen frågan: Varför ägnar styrelser ibland mer tid åt att diskutera om det ska finnas fruktkorgar på arbetsplatsen än åt långsiktig strategi?
Det enkla svaret: det är lättare. Jag ser det här gång på gång när jag arbetar med ledningsgrupper. När beslut känns stora och osäkra, dras vi gärna till de små och konkreta frågorna istället. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaka och fråga oss: Är detta verkligen det viktigaste vi bör lägga vår tid på?
Ett av de vanligaste misstagen jag ser är att organisationer sprider sitt beslutsfattande på för många frågor – och därmed missar att fokusera på det som verkligen avgör framtiden.Vi kan inte alltid fatta de bästa besluten, utan måste se till att fokusera på de viktigaste. Man brukar prata om att ungefär 20 % av alla beslut genererar 80 % av resultatet, de s.k. kritiska besluten.
✔ Identifiera & prioritera de viktigaste besluten.
✔ Sätt en strategi för hur ni tar er an komplexa beslut.
✔ Acceptera att beslut sällan blir perfekta – men ta dem ändå.
Kom ihåg att medvetet skapa vanor som tar dig i den riktning du önskar!